Owoce wzmacniające odporność
Okres jesienny to czas częstszych infekcji. Chcesz uchronić się przed przeziębieniem? Uwzględnij w diecie owoce, które wzmacniają odporność!
Okres jesienny to czas częstszych infekcji. Chcesz uchronić się przed przeziębieniem? Uwzględnij w diecie owoce, które wzmacniają odporność!
*czerwone owoce- maliny, truskawki, żurawina, wiśnie, granaty- owoce te najkorzystniej działają na nasz system odpornościowy. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C oraz antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób
*zielone owoce- awokado, limonka, kiwi- źródło sporej dawki witamin, głównie witaminy C, wzmacniającej odporność. Dodatkowo owoce te działają antybakteryjnie i antywirusowo, łagodząc stany zapalne
*żółte i pomarańczowe owoce- cytryna, grejpfruty, pomarańcze, melon- każdy zna doskonale właściwości cytryny, będącej skarbnicą witaminy C oraz będącej idealnym środkiem przeciwzapalnym i oczyszczającym organizm. Pomarańcze, podobnie jak grejpfruty także przyczyniają się do oczyszczania z toksyn. Melony natomiast przyczyniają się do produkcji białych krwinek, które pomagają zwalczyć choroby