Domowe pizzerinki z patelni
Większość z nas wprost uwielbia pizzę. Wypróbuj przepis na domowe pizzerinki z patelni!
Uwielbiasz pizzę? Z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu! Wypróbuj przepis na domowe pizzerinki z patelni- są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także pyszne!
Składniki (na ok. 4 porcje o średnicy 20-25 cm każda):
*3 szklanki mąki pszennej
*250 ml ciepłej wody (jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj nieco więcej wody)
*1,5 łyżeczki suchych drożdży
*1,5 szklanki pomidorów z puszki
*1 łyżeczka cukru
*1 łyżeczka soli
*4 łyżki oliwy
*czosnek, bazylia, oregano, papryka
*ulubione dodatki: mozarella, ser żółty, salami, szynka, papryka, pomidory
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z cukrem, następnie połącz z drożdżami i odstaw na kilka minut, do momentu aż drożdże zaczną się pienić. Gdy zaczyn będzie gotowy dodaj go do miski z wcześniej przesianą mąką z solą, połącz z oliwą i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie spójne, zacznij je wyrabiać ręką (przez ok. 5-10 minut). Po wyrobieniu ciasta odłóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut w ciepłym miejscu, tak, by ciasto wyrosło. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj tak, by placek był równy średnicy patelni. Placek umieść na suchej patelni, opiekając go z obu stron przez ok. 2-3 minuty. Następnie posmaruj wierzch pizzy sosem, dodaj ulubione dodatki oraz przyprawy. Przykryj patelnię i smaż pizzę na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż do pełnego rozpuszczenia się sera.
Aby przygotować sos do pizzy podsmaż pomidory z puszki doprawione solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryczką chilli. Podgrzewaj aż do odparowania nadmiaru soku- sos powinien być gęsty.
Smacznego! :)