Czebureki- aromatyczne smażone pierogi
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Jeśli lubisz soczyste potrawy pełne aromatu, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Mięsne pierożki smażone na głębokim oleju idealnie sprawdzą się jako danie główne. Potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom soczystych dań pełnych aromatu!
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
Farsz:
600 dag mięsa mielonego
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Garść posiekanej natki pietruszki
¾ szklanki kefiru
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Roztapiamy masło pilnując by się nie przypaliło, dodajemy wodę, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy szklankę mąki, nieustannie mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, mieszając raz na jakiś czas. Do powstałej masy dodajemy żółtko, sól oraz resztę mąki, wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folie, pozostawiając na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz- mięso łączymy ze startą na tarce marchewką oraz poszatkowaną cebulą i natką pietruszki. Dodajemy kefir oraz przyprawy, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja farszu będzie nieco płynna, co sprawi, że czebureki będą soczyste.
Po upływie 30 minut zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wycinając większe kółka. Ciasto nie może być zbyt grube. Nakładamy farsz, formując pierogi, następnie smażymy na głębokim oleju aż do momentu, gdy czebureki przybiorą złoty kolor.
Danie podawać z surówką.
Smacznego! :)