Chrupiące gofry- idealny pomysł na deser
Gofry to bez wątpienia smak dzieciństwa. To nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu deser.
Gofry to bez wątpienia smak dzieciństwa. To nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu deser.
Składniki:
*2 szklanki mąki
*2 szklanki mleka
*2 jajka
*6 łyżek oleju
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta cukru, szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, następnie dodajemy mleko, mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia, olej i cukier. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Białka łączymy z wcześniej zmiksowaną masą. Przygotowane ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy na złoty kolor.
Gofry podawać można w formie klasycznej- z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i owocami. Równie dobrze deser ten będzie smakował z musem z truskawek lub malin. W celu przygotowania musu należy zmiksować owoce, dodając odrobiny cukru pudru by zneutralizować kwaskowy smak.
Jeśli wolimy nieco słodsze desery, do ciasta gofrowego dodajmy szczyptę kakao- dzięki temu gofry będą miały esencjonalny kakaowy smak.
Smacznego! :)