Mity dotyczące alkoholu
Większość z nas z pewnością słyszało o sposobach, by szybciej wytrzeźwieć lub o radach dotyczących tego, co zrobić, by następnego dnia po imprezie, nie mieć kaca. Niestety większość z tych ,,mądrości'' nie ma pokrycia w rzeczywistości. Jakie są największe mity dotyczące alkoholu?
Większość z nas z pewnością słyszało o sposobach, by szybciej wytrzeźwieć lub o radach dotyczących tego, co zrobić, by następnego dnia po imprezie, nie mieć kaca. Niestety większość z tych „mądrości” nie ma pokrycia w rzeczywistości. Jakie są największe mity dotyczące alkoholu?
Istnieje pogląd na temat tego, że mocna kawa postawi nas na nogi, sprawiając, że wytrzeźwiejemy w mgnieniu oka. Nic bardziej mylnego! Filiżanka kawy wypita pod wpływem alkoholu może dodatkowo sprawić, że nasz stan się utrzyma dłużej! Wszystko to za sprawą działania kofeiny, która dodatkowo nas pobudzi.
Niektórzy twierdzą, że po upływie godziny od wypicia piwa, mogą bezpiecznie prowadzić samochód. Prawda jest taka, że średni wskaźnik trawienia alkoholu to 100 miligramów na kilogram masy ciała na godzinę. Jeśli zatem wypiliśmy piwo, warto odczekać minimum 2 godziny- w tym czasie organizm w pełni przetworzy spożyty alkohol.
Mówi się, że mieszanie rodzajów trunków pogarsza kaca. Warto jednak wiedzieć, że na nasze samopoczucie po udanej imprezie nie wpływa rodzaj spożytego alkoholu, a jego ilość- mieszanie trunków nie ma zatem większego wpływu na to, jak będziemy się czuli dnia następnego. Pamiętajmy jednak, że jeśli chcemy mieszać rodzaje alkoholi, warto zacząć od tych lżejszych.
Wiele osób twierdzi także, że zjedzenie obfitego śniadania, np.: jajecznicy, zmniejszy kaca. Warto jednak wiedzieć, że dużo większe znaczenie ma to, co zjemy przed i w czasie spożywania alkoholu, niż dnia następnego. Warto zatem przed planowaną zakrapianą imprezą zjeść obfity, tłusty posiłek bogaty w białko. Również słodycze są dobrym rozwiązaniem lub owoce o dużej zawartości cukru, takie jak winogrona czy banany- dzięki temu dostarczymy organizmowi fruktozy, która przyczynia się do przetwarzania alkoholu z organizmu.