Kruche ciasteczka budyniowe
Nie masz pomysłu na smaczny, esencjonalny deser? Wypróbuj przepis na kruche i delikatne w smaku ciasteczka budyniowe!
Nie masz pomysłu na smaczny, esencjonalny deser? Wypróbuj przepis na kruche i delikatne w smaku ciasteczka budyniowe!
Składniki (na ok.: 30 ciastek):
*125g. miękkiego masła (lub margaryny do wypieków)
*50g. cukru pudru
*110g. mąki tortowej
*40g. budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem, następnie ucieramy aż do uzyskania jednolitej delikatnej masy. Dodajemy budyń oraz przesianą przez sito mąkę, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą, odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienki placek, następnie wykrawamy foremkami. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
Ciasteczka są idealnym dodatkiem do herbaty. Można także przygotować wersję czekoladową- wówczas budyń śmietankowy zastępujemy czekoladowym
Smacznego! :)