Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to idealny produkt dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ponadto, specyfik ten, za sprawą wielu witamin i wartości odżywczych korzystnie wpływa na nasz organizm. Jak przygotować ocet jabłkowy w domowym zaciszu?
Ocet jabłkowy to idealny produkt dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ponadto, specyfik ten, za sprawą wielu witamin i wartości odżywczych korzystnie wpływa na nasz organizm. Jak przygotować ocet jabłkowy w domowym zaciszu?
Ocet jabłkowy to źródło m.in.: fosforu, magnezu, potasu, czy krzemu, a także witaminy C. Jego regularne spożywanie ułatwi nam utratę zbędnych kilogramów, pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a także poprawi metabolizm. Mieszanka ta wpływa także na poprawę nastroju oraz, co ważne dla łasuchów- sprawia, że maleje apetyt na słodycze!
Ocet jabłkowy dostępny jest w sprzedaży w większości sklepów. Jeśli jednak preferujemy naturalne specyfiki, przygotujmy mieszankę w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ocet jest w 100% ekologiczny i naturalny.
Do dużego słoja wsyp obierki z jabłek, tak, by wypełniły ok. ¾ pojemnika. Skórki z jabłek zalej mieszanką letniej przegotowanej wody z dodatkiem miodu (na litr wody 1,5 łyżki miodu). Nie wypełniaj słoja po brzegi, gdyż roztwór podczas fermentowania będzie zwiększał swoją objętość. Słój przykryj cienką bawełnianą ściereczką. Słój z zawartością odstaw na ok.4- 6 tygodni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Codziennie mieszaj delikatnie roztwór przy użyciu drewnianej łyżki.
Gotowy ocet przelej do mniejszych butelek. Dodawaj do sałatek lub zup, bądź spożywaj sam- regularne spożywanie 2 łyżek octu dziennie przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej oraz poprawi Twoje ogólne samopoczucie.