Produkty bogate w błonnik
Błonnik to składnik pożywienia odpowiadający za prawidłową przemianę materii, dodatkowo za jego sprawą przez długi czas odczuwamy sytość, z tego względu osoby na diecie często uwzględniają w swej diecie produkty o wysokiej zawartości tego składnika. Jakie produkty mają najwięcej błonnika?
Błonnik to składnik pożywienia odpowiadający za prawidłową przemianę materii, dodatkowo za jego sprawą przez długi czas odczuwamy sytość, z tego względu osoby na diecie często uwzględniają w swej diecie produkty o wysokiej zawartości tego składnika. Jakie produkty mają najwięcej błonnika?
Bez wątpienia najbardziej znanym źródłem błonnika są jabłka, które są nie tylko zdrowe i smaczne, ale i bardzo sycące mimo swej niskiej kaloryczności. Dodatkowo jabłka pozwalają oczyścić organizm z toksyn, a także pozytywnie wpływają na cerę. Podobne działanie mają gruszki- w jednym owocu o średniej wielkości znaleźć można aż 5,5 g błonnika!
Równie pysznym źródłem błonnika są orzeszki ziemne. W 100g tej chrupiącej przekąski znajduje się aż 8g błonnika. Dodatkowo, za sprawą kwasów oleinowych, orzeszki ziemne regulują poziom cholesterolu we krwi, a także wpływają pozytywnie na kondycję układu krwionośnego i koncentrację, poprawiając pamięć.
Ciecierzyca, niestety często pomijana w diecie, jest także bogata w błonnik- w 100g mieści się aż 7,6g tego składnika. Dodatkowo, podobnie jak orzeszki, ciecierzyca pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed chorobami serca. Poza ciecierzycą warto w diecie uwzględnić także białą fasolę, która w 100g zawiera 5,5 g. błonnika.