Domowy dip idealny do chipsów i nachosów
Uwielbiasz wyraziste przekąski? Organizujesz imprezę i szukasz pomysłu na smaczną przekąskę? Przygotuj aromatyczny dip idealny do chipsów i nachosów!
Uwielbiasz wyraziste przekąski? Organizujesz imprezę i szukasz pomysłu na smaczną przekąskę? Przygotuj aromatyczny dip idealny do chipsów i nachosów!
Składniki:
*1 kg dojrzałych pomidorów
*1 papryka czerwona
*1 cebula
*1 papryczka chili
*1 ząbek czosnku
*3 łyżki octu winnego
*przyprawy: sól, pieprz, cynamon, słodka papryka, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy na drobną kostkę. Na oliwie zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i paprykę, duś pod przykryciem ok. 40 minut tak, by warzywa puściły sok. Gdy składniki będą miękkie, dodaj przyprawy oraz ocet. Doprowadź do wrzenia, redukując do momentu gdy dip zgęstnieje. Jeśli chcemy by dip miał bardziej jednolitą formę, zblenduj sos.
Dip smakuje dobrze zarówno z chipsami, nachosami, jak i steków, czy ryb.
Smacznego! :)