Składniki poprawiające pracę mózgu i koncentrację
Specyfika Twej pracy wymaga od Ciebie nieustannej koncentracji? Sprawdź, jakie składniki korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniając koncentrację.
Specyfika Twej pracy wymaga od Ciebie nieustannej koncentracji? Sprawdź, jakie składniki korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniając koncentrację.
*witaminy z grupy B- zwłaszcza witamina B1, która bierze udział w produkcji mieliny, chroniącej włókna nerwowe, witamina B5- mająca wpływ na prawidłowe działanie obwodowego układu nerwowego oraz B12, która odpowiada za poziom koncentracji. Witaminy z grupy B można znaleźć m.in.: w pełnoziarnistym pieczywie, wątróbce, orzechach czy suszonych owocach
*witamina E- zwiększa dopływ tlenu do mózgu, dodatkowo zwalczając wolne rodniki i dbając o dobrą formę mózgu. Sporą dawkę witaminy E znajdziemy w zielonych warzywach, żółtku jaja kurzego, mleku czy migdałach
*selen-oczyszcza mózg z toksyn, usprawniając jego pracę. Aby wzbogacić dietę o selen, uwzględnij w swym jadłospisie łososia, kaszę gryczaną, jajka oraz kakao
*magnez-jest niezwykle istotnym składnikiem, wpływającym na funkcjonowanie całego organizmu. Niedobór magnezu może prowadzić do znacznego spadku koncentracji, zawrotów głowy, czy pogorszenia nastroju, dlatego warto jeść produkty o dużej zawartości tego składnika, takie jak pestki dyni, groch, szpinak, banany, czy uwielbiana przez wszystkich czekolada.
*lecytyna- związek ten odgrywa znaczącą rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania. Lecytynę znaleźć można w takich produktach jak jajka, soja, orzechy, kiełki pszenicy czy wątróbka.