Dieta antyrakowa- jakie produkty uwzględnić w jadłospisie?
Choroby nowotworowe dopadają coraz większą ilość osób. Aby zadbać o zdrowie, warto pamiętać o odpowiedniej diecie. Jakie produkty uwzględnić w jadłospisie, by chronić organizm przed rakiem?
Choroby nowotworowe dopadają coraz większą ilość osób. Aby zadbać o zdrowie, warto pamiętać o odpowiedniej diecie. Jakie produkty uwzględnić w jadłospisie, by chronić organizm przed rakiem?
Niestety większość z nas zapomina, że to, co jemy, ma spory wpływ na nasze zdrowie i może albo zapobiegać wystąpieniu choroby, albo wręcz przeciwnie- sprzyjać jej rozwojowi.
Dieta antyrakowa jest formą diety profilaktycznej, celem której jest powstrzymanie rozwoju choroby nowotworowej. Powinna być ona bogata w witaminy, zwłaszcza A, C i E, a także pierwiastki, takie jak selen i magnez, gdyż hamują one rozwój komórek nowotworowych, usuwając z organizmu wolne rodniki, zapobiegając także działaniu nitrozamin, czyli groźnych dla nas związków zawartych w produktach, które spożywamy oraz powstających w żołądku.
Uwzględnijmy zatem w diecie pomidory, zawierające likopen chroniący organizm przed działaniem rakotwórczych zanieczyszczeń środowiska, brokuły, posiadające związki przetwarzane w sulforolany, odgrywające ważną rolę w walce z rakiem płuc i jelita grubego, owoce, takie jak winogrona, jagody, melony, papaja, czereśnie, truskawki, czy cytrusy, które działają antynowotworowo. Uwzględnić należy także produkty bogate w skrobię oraz napoje, takie jak zielona herbata, czy mieszanki ziołowe, nie zapominając rzecz jasna o wodzie.
Starajmy się natomiast ograniczać produkty bogate w tłuszcze, cukier i sól, nie spożywajmy zbyt dużych ilości alkoholu oraz kontrolujmy swoją wagę i zwalczajmy zły nastrój- choroby nowotworowe dotykają bowiem częściej osób z nadwagą oraz cierpiących na spadek nastroju.