Pomidorowe risotto z mięsem
Lubisz potrawy wyraziste w smaku? Szukasz przepisu na sycące, szybkie w przygotowaniu danie? Risotto z mięsem z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Lubisz potrawy wyraziste w smaku? Szukasz przepisu na sycące, szybkie w przygotowaniu danie? Risotto z mięsem z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Składniki:
*ryż do risotto
*pół litra bulionu warzywnego
*30 dag mięsa mielonego
*1 cebula
*1 por (biała część)
*3 duże pomidory
*1 czerwona lub żółta papryka
*2 ząbki czosnku
*przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia
*opcjonalnie: lampka białego wina
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy odrobinę masła, następnie wsypujemy ryż, smażąc ok. 5 minut, nieustannie mieszając, by nie przypalić ryżu. Po tym czasie stopniowo dodajemy bulion- najlepiej po dwie łyżki, odczekując aż ryż wchłonie wywar, zalać kolejną porcją bulionu. Na tym etapie można także dodać odrobinę białego wina, które nada potrawie wyrazistego smaku.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, następnie dodajemy cebulę, pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Gdy pomidory puszczą sok i zaczną się nieco rozgotowywać, dodajemy mięso, smażymy kilka minut.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, łączymy go z wcześniej przygotowanym mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku. Dla miłośników ostrzejszych smaków, warto do cebuli i pora dodać odrobinę pokrojonej papryczki chilli.
Potrawa smakuje równie dobrze z dodatkiem zielonego groszku, czy cukinii. Zwolennicy owoców morza mogą także zastąpić mielone mięso krewetkami, które będą idealnie współgrały z ryżem.
Smacznego! :)