Dlaczego warto jeść makaron?
Wszystkim dobrze znany makaron to nie tylko składnik wielu smacznych dań, ale także produkt mający wiele zalet. Dlaczego warto jeść makaron?
Wszystkim dobrze znany makaron to nie tylko składnik wielu smacznych dań, ale także produkt mający wiele zalet. Dlaczego warto jeść makaron?
Z pewnością niejednokrotnie spotkałaś się z opinią, że makaron jest jednym z najbardziej tuczących produktów. Nic bardziej mylnego- sam makaron nie jest wysoce kaloryczny, natomiast dodatki, zazwyczaj w postaci sosów są istną bombą kaloryczną. Decydując się na potrawę makaronową warto zatem wybrać takie dodatki, które są zdrowe, a nie stanowią „pustych kalorii”. 100 g suchego makaronu to co prawda aż 330kcal, jednak po ugotowaniu, makaron wchłania wodę, zwiększając trzykrotnie swoją objętość- w związku z tym, 100 gramowa porcja makaronu gotowego do spożycia to zaledwie 110 kcal.
Warto także pamiętać, że makaron należy do tych produktów, które dostarczają nam energii i uczucia sytości na długo. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości powoli uwalnianej skrobi, należącej do grupy węglowodanów złożonych, które biorą udział w produkcji glukozy- zapewniającej energię naszemu organizmowi. Węglowodany te są także odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu i mięśni.
Makaron, zwłaszcza pełnoziarnisty, razowy lub z mąki orkiszowej to idealny produkt dla osób prowadzących aktywny tryb życia, uprawiających sport. Dlaczego? Regularne spożywanie makaronu pozwala utrzymać prawidłowe stężenie cukru we krwi, dodatkowo zwiększając produkcję glikogenu, wykorzystywanego podczas aktywności fizycznej- dzięki temu nasz organizm będzie wydajniej pracował.
Makaron to także źródło witamin, takich jak B1, B6 oraz PP, wspomagających trawienie oraz… poprawiających nastrój! Makaron jest także bogaty w magnez, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego- porcja makaronu na obiad może nam zatem skutecznie polepszyć humor!