Kuchnia pełna aromatów- dobór ziół do dań
Nic tak nie dodaje aromatu jak świeże zioła. Jak odpowiednio je zestawić, by przygotowane przez nas dania były pyszne?
Nic tak nie dodaje aromatu jak świeże zioła. Jak odpowiednio je zestawić, by przygotowane przez nas dania były pyszne?
*rozmaryn- w połączeniu z pieczoną rybą, mięsem lub warzywami nada daniom wyrazisty, mocny leśny aromat. Rozmaryn idealnie współgra także z brzoskwiniami, tworząc wyjątkowe połączenie smaku
*oregano- korzenny aromat nada wyrazistości daniom charakterystycznym dla kuchni włoskiej, jak pizza, makarony, czy dania mięsne z wołowiną i wieprzowiną
*bazylia- idealnie nadaje się jako składnik aromatycznego pesto, równie dobrze współgra z pomidorami. Bazylia to także świetny dodatek do orzeźwiających koktajli
*tymianek- ma ostry aromat charakterystyczny dla dań prowansalskich. Jeśli lubisz dania z wołowiny lub drobiu, w Twojej kuchni nie może zabraknąć tymianku
*kolendra- zioło chętnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Gorzko- cytrusowy smak nada wyjątkowości jogurtowym sosom idealnych do sałatek
*pietruszka- idealnie współgra z większością zup i warzyw, nadaje świeżości daniom rybnym oraz potrawom z dodatkiem owoców morza
*majeranek- lekko gorzkawy, słodko- sosnowy aromat nada wyrazistości jagnięcinie, pieczonej gęsi i kaczce. To także świetny dodatek do staropolskiego żuru, czy barszczu