Produkty, których nie należy ze sobą łączyć
Uwielbiasz sałatkę z dodatkiem ogórka i pomidora? Często popijasz herbatę z cytryną? Mimo, że te składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczne połączenie, taka konfiguracja nie jest zbyt korzystna dla naszego zdrowia. Dlaczego?
Uwielbiasz sałatkę z dodatkiem ogórka i pomidora? Często popijasz herbatę z cytryną? Mimo, że te składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczne połączenie, taka konfiguracja nie jest zbyt korzystna dla naszego zdrowia. Dlaczego?
*herbata z cytryną- idealny napój na chłodne wieczory, często popijany podczas przeziębień. Warto jednak wiedzieć, że to połączenie, sprawia, iż w organizmie powstaje substancja, odkładająca się w mózgu- może mieć ona wpływ na pojawienie się choroby Alzheimera
*herbata i ciasto drożdżowe- idealna propozycja na podwieczorek, jednak niezbyt korzystna dla naszego organizmu. Tego typu połączenie, mimo, że bardzo smaczne, znacznie ogranicza wchłanianie witaminy B1, chroniącej nasz układ nerwowy
*pomidor i ogórek- smaczne zestawienie, zwłaszcza w sałatkach. Połączenie tych dwóch warzyw sprawia jednak, że dochodzi do utraty zawartej w tych produktach witaminy C, która wpływa m.in.: na nasz układ odpornościowy
*pomidor i twarożek- idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Czy na pewno? Połączenie twarożku z pomidorem prowadzi do powstawania kryształków nierozpuszczalnych w wodzie, które odkładają się w stawach, co może powodować ich blokowanie, a to z kolei może prowadzić do pojawienia się uczucia bólu podczas poruszania
*twarożek i kawa lub herbata- regularne spożywanie twarożku popijanego kawą lub herbatą może prowadzić do powstania kamieni, odkładających się w drogach moczowych
*mięso i czerwone wino- to wykwintne, jednak niezbyt korzystne połączenie. Wszystko dlatego, że w winie występują garbniki, uniemożliwiające wchłanianie się żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu