Miodowo miętowy peeling cukrowy
Peeling pozwala złuszczyć martwy naskórek, wygładzając skórę i przywracając jej elastyczność. Jak przygotować miodowo miętowy peeling?
Peeling pozwala złuszczyć martwy naskórek, wygładzając skórę i przywracając jej elastyczność. Jak przygotować miodowo miętowy peeling?
Do przygotowania peelingu cukrowego potrzebujemy ¾ szklanki cukru (najlepiej gruboziarnistego, np.: trzcinowego), 2 łyżki miodu, 1 łyżkę płynnego oleju kokosowego, 2-3 listki mięty, kilkanaście kropel olejku z mięty pieprzowej (dostępnego w aptece lub sklepie zielarskim).
Wszystkie składniki należy zmieszać, następnie zblendować aż do połączenia wszystkich składników. Gdy cukier przybierze zieloną barwę, peeling staje się gotowy do użycia. Kosmetyk nałóż na zwilżoną skórę twarzy, wykonując masaż kolistymi ruchami. Następnie przemyj twarz letnią wodą.
Peeling można śmiało przechowywać w szklanym słoiczku, najlepiej w lodówce. Kosmetyk należy zużyć w ciągu tygodnia.
Cukier pozwoli oczyścić skórę, pozbywając się zaskórników oraz martwego naskórka. Miód oraz olej kokosowy przywrócą skórze elastyczność, sprawiając, że będzie nawilżona i miła w dotyku. Mięta ma działanie łagodzące, dzięki czemu pozbędziemy się podrażnień na skórze.