Płatki śniadaniowe- które wybrać?
Płatki często i chętnie są wybierane przez nas w porze śniadania. Które produkty są dla nas najlepsze i najzdrowsze?
Płatki często i chętnie są wybierane przez nas w porze śniadania. Które produkty są dla nas najlepsze i najzdrowsze?
Z pewnością większość dzieci, jak i dorosłych, chętniej sięga po płatki oblane czekoladą lub te z ciekawymi dodatkami. Niestety tego typu produkty są istną bombą kaloryczną i źródłem cukru, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. Porcja zaledwie 100 g słodkich płatków to aż 480 kalorii!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto zatem zadbać o to, by to, co jemy, było wartościowe i pełne witamin.
Wybierając płatki śniadaniowe, warto zatem zdecydować się na płatki owsiane, które są bogate w białko i tłuszcze. To także źródło potasu, magnezu i fosforu oraz witaminy B1. Śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej jest najlepszym rozwiązaniem dla osób przemęczonych oraz tych, którzy pracują fizycznie- dzięki zjedzeniu takiego posiłku, będziemy pełni energii i siły do działania przez cały poranek, dodatkowo usprawnimy metabolizm.
Nie umiesz zrezygnować z podjadania między posiłkami? Zdecyduj się na płatki kukurydziane, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe- zawierają bowiem sporo żelaza, magnezu oraz witaminę E.
Masz problemy z przemianą materii? Uwzględnij w diecie płatki żytnie, które dodatkowo dostarczą organizmowi żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy PP.
Jeśli natomiast zastanawiasz się, jakie płatki będą odpowiednie dla najmłodszych oraz dorastających nastolatków, najlepszym rozwiązaniem będą płatki jęczmienne, mające w składzie wapń, żelazo, fosfor, potas, oraz magnez i witaminę D.
Aby urozmaicić posiłek, warto do płatków dodać jogurt naturalny oraz świeże owoce, które dostarczą nam energii i sporej dawki witamin. Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście łasuchami, zastąpcie niezdrowe płatki czekoladowe zdrowszą wersją, dodając do naturalnych płatków kawałki gorzkiej czekolady- źródła magnezu!