Jak prawidłowo parzyć herbatę?
Herbata to napój lubiany przez większość z nas. Niestety nie każdy wie, jak prawidłowo parzyć napar, by wydobyć odpowiedni aromat i pozyskać wszystkie dobroczynne składniki. Jak zatem prawidłowo zaparzać herbatę?
Herbata to napój lubiany przez większość z nas. Niestety nie każdy wie, jak prawidłowo parzyć napar, by wydobyć odpowiedni aromat i pozyskać wszystkie dobroczynne składniki. Jak zatem prawidłowo zaparzać herbatę?
*herbata biała- należy do najdelikatniejszych z herbat, w związku z czym potrzebuje długiego parzenia. Białą herbatę zalewamy gorącą (nie wrzącą) wodą- najlepiej odczekać ok. 2 minuty po zagotowaniu i parzymy przez ok. 7 minut- dzięki temu uzyskamy odpowiedni aromat i charakterystyczny, delikatny smak. Używając herbaty liściastej, możemy dwukrotnie wykorzystać liście- napar będzie równie aromatyczny
*herbata czarna- najbardziej znana i najmniej skomplikowana w przygotowaniu. Liście czarnej herbaty zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 minuty- jeśli chcemy, by napar nas pobudził lub 5 minut- jeśli herbata ma mieć właściwości odprężające. Po pierwszym naparze, liście nie są zdatne do ponownego użytku
*herbata zielona- podobnie jak w przypadku herbaty białej, liście herbaty zielonej zalewamy przestudzoną wodą (po zagotowaniu należy odczekać ok. 3 minut), parzymy również przez 3 minuty, zwłaszcza, jeśli jest to herbata z dodatkami. Liście zielonej herbaty są przystosowane do 3- krotnego zaparzenia. Warto jednak pamiętać, że po upływie 7 godzin od pierwszego zalania wodą, herbata traci właściwości