Jak suszyć owoce?
Suszone owoce są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. O czym warto pamiętać, susząc owoce?
Suszone owoce są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. O czym warto pamiętać, susząc owoce?
Przygotowując owoce do suszenia, pamiętaj, by kawałki miały jednakową grubość- plastry nie powinny być zbyt grube- optymalna grubość owocu powinna mieć ok. 0,5 cm. Nie dotyczy to małych, miękkich owoców, jak morele, winogrona, śliwki czy wiśnie, które mogą być suszone w całości lub pokrojone na połówki/ ćwiartki.
Jeśli chcemy suszyć owoce pokrojone w kostkę, pamiętajmy, by nie była ona zbyt drobna- w trakcie suszenia owoce dodatkowo się skurczą.
Należy także pamiętać o tym, że każdy owoc wymaga innego czasu suszenia.
Jeśli chcemy przygotować jabłka, musimy pokroić je w plastry lub półkola i wyciąć gniazdo nasienne. Dla lepszego smaku warto posypać plastry cynamonem. Jabłka wymagają ok. 7-15 godzin suszenia, w zależności od soczystości owocu.
Owoce o bardziej mięsistej konsystencji, np.: morele czy śliwki wymagają dużo dłuższego suszenia- owoce te będą gotowe dopiero po 20-28 godzinach suszenia.
Bez wątpienia najszybciej można wysuszyć banany (6-10 godzin) oraz kiwi (7-15 godzin)
Suszone owoce są nie tylko pyszną przekąską ale także idealnym dodatkiem do musli, sałatek, czy dań mięsnych.
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
