Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Jakie właściwości ma ta chrupiąca przekąska?
Orzechy włoskie mogą stanowić pyszną chrupiącą przekąskę, która nie tylko nam zasmakuje, ale także korzystnie wpłynie na nasz organizm. Jakie właściwości mają te orzechy?
Orzechy włoskie posiadają wielonasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom tzw.: „złego” cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą oraz działając przeciwzakrzepowo.
Warto także wiedzieć, że wystarczy spożyć zaledwie 3 orzechy, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę kwasów omega-3. Orzechy włoskie to idealna alternatywa dla osób, które nie lubią ryb, gdyż mają identyczne właściwości.
Ta chrupiąca przekąska posiada w sobie także sporą dawkę L- argininy, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych- regularne jedzenie orzechów może nas zatem uchronić przed chorobami serca.
Chcesz wzmocnić odporność? Orzechy Ci w tym pomogą! Wszystko za sprawą tego, że posiadają one także kwas elagowy, który dodatkowo pomaga chronić organizm przed substancjami rakotwórczymi.
Orzechy włoskie to także źródło fosforu, dlatego też powinny się one znaleźć w diecie osób uczących się lub mających pracę wymagającą sporego wysiłku psychicznego- orzechy świetnie poprawiają działanie mózgu oraz pamięć- ich ciekawy falisty kształt często jest porównywany do kształtu mózgu- nie bez przyczyny!
Orzechy powinny także znaleźć się w jadłospisie przyszłych Mam, głównie ze względu na sporą zawartość żelaza oraz kwasu foliowego, który jest tak istotny w okresie ciąży.
Orzechy włoskie za sprawą sporej zawartości tłuszczu są niestety bardzo kaloryczne- porcja pięciu orzechów ma taką samą ilość kalorii co pączek. Mimo wszystko warto uwzględnić tego typu przekąskę w swej diecie, gdyż posiada ona sporą dawkę wartości odżywczych i składników, które mają pozytywne działanie na nasz organizm!
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
