Jak przygotować bataty?
Bataty to słodkie ziemniaki o wyjątkowym, wyrazistym smaku. Jak je przygotować?
Bataty to słodkie ziemniaki o wyjątkowym, wyrazistym smaku. Jak je przygotować?
Bataty to wciąż mało znane, jednak bardzo smaczne ziemniaki o słodkawym posmaku. Są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe oraz względnie niskokaloryczne. Niewątpliwym atutem batatów jest to, że są one w pełni pozbawione tłuszczu. Stanowią idealny dodatek do mięs, idealnie sprawdzą się także jako składnik zapiekanki, sałatek. Równie dobrze smakują także w formie frytek.
Jeśli chcesz przygotować bataty, jako dodatek do mięsa, pokrój je na kawałki, smarując lekko oliwą z oliwek, doprawiając solą. Jeśli lubisz wyraziste smaki, posyp bataty ziołami prowansalskimi, papryką lub oregano. Piecz ok. 30-45 minut w temperaturze 220 stopni.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz także przygotować bataty z dodatkiem masła i… cynamonu! W tym celu pokrojone wcześniej bataty umieść w folii do pieczenia, dodając łyżkę masła i cynamon- dzięki temu ziemniaki będą soczyste i bardzo esencjonalne.
Równie smacznym rozwiązaniem jest puree z batatów. Przetnij ziemniaki na ćwiartki, następnie wrzuć do gotującej się wody. Po około 20-30 minutach, gdy bataty będą miękkie, odcedź je, następnie rozgnieć na jednolitą masę. Dodaj półtorej szklanki mleka, dwie duże łyżki masła i sól do smaku.
Bataty równie dobrze smakują nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także, jako danie główne. Jeśli lubisz wyraziste smaki, przygotuj faszerowane bataty. W tym celu przekrojone wzdłuż ziemniaki podpiecz przez około 30-40minut w temp. 200 stopni. Gdy bataty będą miękkie, wydrąż z nich środek. Miąższ połącz ze szpinakiem i czosnkiem, a także z sokiem z połowy limonki, możesz dodać także odrobinę mięsa mielonego. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Napełnij bataty farszem, całość posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, aż do pełnego rozpuszczenia się sera.
Przygotowując bataty pamiętaj, że mogą być one spożywane wraz ze skórką- co ważne, to właśnie w skórce znajdziemy aż trzy razy więcej antyoksydantów niż w samym ziemniaku!
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
