Faszerowane pomidory
Nie masz pomysłu na kolację na ciepło? A może odwiedzili Cię znajomi i chcesz przygotować smaczną przekąskę? Wypróbuj przepis na faszerowane pomidory!
Nie masz pomysłu na kolację na ciepło? A może odwiedzili Cię znajomi i chcesz przygotować smaczną przekąskę? Wypróbuj przepis na faszerowane pomidory!
Składniki (na 4-5 porcji):
*8-10 dużych pomidorów
*20 dag mięsa mielonego
*10 dag pieczarek
*10 dag brązowego ryżu
*cebula
*1-2 ząbki czosnku
*łyżka margaryny
*1 jajko
*1/8 litra śmietany
*łyżka siekanego koperku
*ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, i pokrojone pieczarki. Ugotowany wcześniej ryż połącz z mięsem i jajkiem. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
W pomidorach zetnij wierzch, pozostawiając ¾ wysokości pomidora, pozbądź się pestek. Posól wnętrze, wypełnij je farszem. Przygotowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykrywając wcześniej odciętym wierzchem. Całość polej śmietaną z dodatkiem koperku. Opcjonalnie pomidory można posypać startą mozzarellą.
Pomidory należy zapiekać przez 15 minut.
Smacznego! :)
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
