Jakie zalety kryje w sobie żurawina?
Żurawina to wszystkim dobrze znana roślina, która mimo swego cierpkiego smaku, cieszy się sporym uznaniem, gdyż stanowi nie tylko idealny dodatek do dań, ale przede wszystkim pełni rolę naturalnego leku. Jakie zalety kryje w sobie ten owoc?
Żurawina to wszystkim dobrze znana roślina, która mimo swego cierpkiego smaku, cieszy się sporym uznaniem, gdyż stanowi nie tylko idealny dodatek do dań, ale przede wszystkim pełni rolę naturalnego leku. Jakie zalety kryje w sobie ten owoc?
Owoce żurawiny to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Jedna szklanka tych czerwonych jagód zawiera około 3,2 g błonnika, co stanowi równowartość dużego jabłka. Ponadto, żurawina dostarcza organizmowi witaminę B1, B2 i C, a także składniki takie jak: fosfor, wapń- stanowiące niezbędne pierwiastki do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, znacząco wpływające na stan kości i szkliwa; miedź- mającą spory wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego; a także jod, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Żurawina jest bogata także w substancje antyoksydacyjne, co z kolei sprawia, że owoc ten jest pomocny w ochronie przed takimi dolegliwościami jak miażdżyca, infekcje, zaparcia, zapalenie układu moczowego, a nawet chroni przed nowotworami. Spożywanie żurawiny pomaga także unormować ciśnienie krwi, oraz obniżyć stężenie cholesterolu. Żurawina powinna być także składnikiem diety osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Te czerwone owoce pomagają oczyścić organizm z toksyn, a także regulują przemianę materii, równocześnie będąc źródłem energii.
Warto zatem uwzględnić w swym jadłospisie te niepozorne owoce, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
