Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Kluczem do zachowania zdrowia jest m.in.: odpowiednia dieta. Chcesz spożywać pełnowartościowe produkty? Musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać! Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?
Kluczem do zachowania zdrowia jest m.in.: odpowiednia dieta. Chcesz spożywać pełnowartościowe produkty? Musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać! Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?
*pomidory- jak wiadomo pomidory są źródłem wielu witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kupując pomidory, pamiętajmy jednak, by przechowywać je w koszyku lub misce, w miejscu, gdzie będą miały dostęp powietrza. Przechowywanie pomidorów w lodówce nie tylko sprawi, że pod wpływem niskiej temperatury, utracą wartości odżywcze, ale także utracą smak, stając się bardziej mączne
*ziemniaki- warzywa te warto trzymać w chłodnym, jednak nie zimnym miejscu. Zbyt niska temperatura doprowadzi bowiem do tego, że skrobia znajdująca się w ziemniakach szybko przerodzi się w cukier. Pamiętajmy także, by warzywa te przechowywać w papierowej torbie, rezygnując z plastikowych reklamówek, które przyspieszą jedynie proces psucia się ziemniaków
*cebula- warzywo to ma w sobie sporo wody. Przechowywanie cebuli w lodówce może zatem doprowadzić do tego, że warzywo zmięknie, tracąc witaminy i wartości odżywcze, dodatkowo zacznie szybko pleśnieć. Cebula, podobnie jak ziemniaki, potrzebuje chłodu, jednak nie zbyt niskich temperatur. Nie należy także umieszczać cebuli razem z ziemniakami- warzywa bowiem zaczną wtedy szybko tracić świeżość
*cytrusy- jeśli chcesz zjeść pełnowartościowe owoce cytrusowe, po zakupie, nie przechowuj ich w lodówce. Niska temperatura sprawi, że owoce te utracą swoje wartości odżywcze, tracąc na jakości. Zarówno pomarańcze, jak i cytryny, czy grejpfruty należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Ważne jednak, by owoce nie były ułożone zbyt blisko siebie- to może przyspieszyć proces psucia się
*świeże zioła- przechowywanie świeżych ziół w lodówce wbrew pozorom nie wydłuży ich świeżości, a jedynie sprawi, że będą one pochłaniały wszystkie zapachy z lodówki. Dodatkowo, niska temperatura pozbawi ich wyrazistego smaku i zapachu.
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
