Walentynkowa panna cotta z musem
Chcesz przygotować Walentynkowy deser? Panna cotta z musem truskawkowym z pewnością zasmakuje Twojemu Ukochanemu!
Chcesz przygotować Walentynkowy deser? Panna cotta z musem truskawkowym z pewnością zasmakuje Twojemu Ukochanemu!
Składniki:
*0,5 l słodkiej śmietanki 30%
*50 g cukru
*laska wanilii
*1,5 łyżeczki żelatyny
*300 g truskawek, malin lub innych owoców
*1-2 łyżki cukru pudru
*opcjonalnie: czekolada, świeże owoce
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy by spęczniała. Śmietankę z wanilią i cukrem podgrzewamy aż do momentu, gdy zacznie się „podnosić” w garnku (nie doprowadzamy jednak do zagotowania). Wyjmujemy wanilię, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
Gotową masę przelewamy do małych foremek (najlepiej silikonowych). Jeśli nie posiadamy foremek w kształcie serca, możemy po zastygnięciu wyciąć kształt serca przy pomocy foremki do wykrawania ciastek. Po ostudzeniu, deser umieszczamy w lodówce na ok. 3 godziny.
Aby przygotować sos, truskawki, maliny lub inne owoce blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy cukier puder, podgrzewamy nieustannie mieszając. Po kilku minutach sos jest gotowy. Podajemy w pełni ostudzony, jako dodatek do panna cotty.
Deser można udekorować rozpuszczoną lub startą czekoladą lub świeżymi owocami.
Smacznego! :)
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
