Jak obniżyć poziom cukru we krwi?
Podwyższony poziom cukru we krwi nie jest zbyt dobrym objawem, gdyż może prowadzić do poważnych chorób, takich jak np.: cukrzyca. Co zrobić, gdy wyniki badań wskazują na zbyt wysoki poziom cukru?
Podwyższony poziom cukru we krwi nie jest zbyt dobrym objawem, gdyż może prowadzić do poważnych chorób, takich jak np.: cukrzyca. Co zrobić, gdy wyniki badań wskazują na zbyt wysoki poziom cukru?
Aby zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi przede wszystkim należy przestrzegać prawidłowej diety. Jeśli wyniki badań są niepokojące, warto przejść na dietę niskocukrową, gdzie przeważają produkty o niskim poziomie glikemicznym. Warto także ograniczyć produkty bogate w cukier- winogrona, banany, ciasta, owocowe jogurty, desery oraz słodkie napoje. Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny także ograniczyć spożycie tłuszczy, które występują w wysokoprocentowej śmietanie, mleku, maśle, tłustych mięsach, czy serach żółtych i pleśniowych.
Zmiany w diecie nie powinny jednak dotyczyć wyłącznie ograniczania pewnych produktów. Aby unormować poziom cukru we krwi, należy także wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w błonnik, który opóźnia wchłanianie cukru, obniżając jego poziom. Warto wybierać produkty gruboziarniste, dziki ryż, ciemne pieczywo oraz makaron razowy. Staraj się wybierać produkty bogate w witaminy, zwłaszcza C i E oraz beta-karoten. W Twojej diecie nie powinno także zabraknąć produktów będących źródłem chromu.
Postaw także na zioła, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Warto codziennie pić szklankę ziołowego naparu na ok. 20 min przed posiłkiem. Na obniżenie cukru we krwi korzystnie wpływa pokrzywa oraz mniszek lekarski.
Dla zachowania dobrego zdrowia oraz ograniczenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, warto prowadzić aktywny tryb życia. Mówi się, że ruch to zdrowie- wystarczy 40 minut aktywności fizycznej dziennie, by cieszyć się dobrą formą i obniżyć poziom cukru we krwi. Dzięki temu zadbasz także o figurę- utrzymanie prawidłowej wagi ciała również ma spore znaczenie w obniżeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
