Właściwości awokado
Awokado to owoc o dość specyficznym smaku, który stanowi idealny dodatek do wielu potraw, jednak nie tylko. Jakie zalety kryje w sobie awokado?
Awokado to owoc o dość specyficznym smaku, który stanowi idealny dodatek do wielu potraw, jednak nie tylko. Jakie zalety kryje w sobie awokado?
Awokado jest dość kaloryczne- jeden owoc zawiera aż 220 kcal, jednak równocześnie zawiera sporo wartości odżywczych, dlatego też warto je uwzględnić w naszej diecie.
Owoc ten składa się w 85% tzw.: „dobrych” kwasów tłuszczowych- oleinowych, które wpływają na obniżenie złego cholesterolu, dodatkowo regularne spożywanie tego owocu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty i piersi. To także skarbnica witamin, takich jak C i E, które, poza wzmacnianiem odporności, także chronią przed chorobą Alzheimera oraz rakiem, niszcząc wolne rodniki.
Awokado jest również źródłem luteiny- przeciwutleniacza mającego wpływ na kondycję naszych oczu, chroniącego przed uszkodzeniami, czy pogorszeniem widzenia. Owoc ten zawiera także sporą dawkę żelaza i miedzi- składniki te wspomagają regenerację czerwonych krwinek, chroniąc przed niedokrwistością, która może prowadzić do uczucia chronicznego zmęczenia i stresu. Awokado powinno także znaleźć się w jadłospisie przyszłych Mam- wszystko za sprawą tego, że owoc ten dostarcza organizmowi sporo kwasu foliowego, który jest nieoceniony w procesie kształtowania się płodu.
Jeśli zatem chcemy zadbać o zdrowie, wspomagając także metabolizm, starajmy się uwzględniać awokado, które stanowi idealny składnik wielu potraw, nadając im wyjątkowy smak.
Powiązane artykuły
Komentarze: standardowe | facebook
