Domowe masło orzechowe
Uwielbiasz smak masła orzechowego, jednak obawiasz się, że produkty dostępne w sklepie mają sporo konserwantów? Przygotuj domowe, w pełni naturalne masło orzechowe!
Uwielbiasz smak masła orzechowego, jednak obawiasz się, że produkty dostępne w sklepie mają sporo konserwantów? Przygotuj domowe, w pełni naturalne masło orzechowe!
Składniki:
*500 g orzeszków niesolonych
*płaska łyżeczka oleju (może być koksowy)
*opcjonalnie: cukier puder, kakao
Przygotowanie:
Orzeszki dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy olej i ewentualne dodatki w postaci cukru pudru lub kakao, miksujemy ok. 5 minut, aż do uzyskania konsystencji przypominającej masło.
Do gotowej mieszanki możemy dodać pokruszone kawałki orzeszków.
Gotowe masło należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Smacznego! :)
*zdj.: pinterest.com