Zapach świąt- jak zrobić naturalny odświeżacz powietrza?
Większość osób kojarzy Boże Narodzenie z wyjątkowym, wyrazistym zapachem pierników, pomarańczy, korzennych przypraw i choinki. Chcesz, by świąteczny aromat unosił się w domu? Przygotuj naturalny świąteczny odświeżacz powietrza!
Większość osób kojarzy Boże Narodzenie z wyjątkowym, wyrazistym zapachem pierników, pomarańczy, korzennych przypraw i choinki. Chcesz, by świąteczny aromat unosił się w domu? Przygotuj naturalny świąteczny odświeżacz powietrza!
Aby przygotować wywar, aromat którego będzie roznosił się po całym domu, podkreślając świąteczny nastrój, będziesz potrzebować świeżą żurawinę (ok. 1,5 szklanki), 2 pomarańcze, cytrynę, cynamon, 2 gwiazdki anyżu, łyżeczkę goździków, imbir (2 cm świeżego lub łyżeczkę imbiru w proszku), ekstrakt z wanilii, gałązkę sosny, szklankę soku jabłkowego, wodę.
Do średniego garnka wrzuć składniki, zalewając je wodą, tak, by wypełniła ona ok. ¾ wysokości naczynia. Umieść na kuchence, doprowadzając do wrzenia (uważaj, by wywar się nie zagotował). Zmniejsz ogień, uzupełnij ilość wody, gotuj przez kilka godzin, regularnie uzupełniając odparowaną wodę.
Wywar pozostaw na noc, by następnego dnia móc go ponownie wykorzystać, gotując na wolnym ogniu- dzięki temu ponownie wypełnisz dom wyjątkowym, świątecznym zapachem.