Truskawkowy mus z bitą śmietaną
Odwiedzili Cię niespodziewani goście? A może masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na szybki w przygotowaniu mus truskawkowy!
Odwiedzili Cię niespodziewani goście? A może masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na szybki w przygotowaniu mus truskawkowy!
Składniki (na 4 porcje):
*60 dag truskawek (mogą być mrożone)
*2 opakowania herbatników (po 200 g każde)
*3 jogurty o dowolnym smaku (najlepiej waniliowe)
*słodka śmietanka 30%
*czekolada do dekoracji
*opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować na gładki mus. Jeśli wolimy bardziej słodkie desery, warto dodać do truskawek odrobinę cukru pudru- dzięki temu pozbędziemy się kwaskowego posmaku truskawek. Śmietankę ubijamy na sztywno (możemy także dodać szczyptę cukru pudru). W wysokich szklankach lub sporych pucharkach kolejno układamy warstwy: pokruszone herbatniki(najlepiej w tym celu użyć wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa, herbatniki warto także skropić odrobiną herbaty, kawy lub ulubionego likieru), jogurt, mus truskawkowy- warstwy układamy aż do wypełnienia naczynia. Dekorujemy bitą śmietaną oraz startą na tarce czekoladą. Deser najlepiej podawać schłodzony.
Smacznego! :)