Napar z pokrzywy- zalety
Pokrzywa to roślina, którą zazwyczaj omijamy szerokim łukiem, głównie ze względu na parzące włoski znajdujące się na liściach. Roślina ta to jednak źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?
Pokrzywa to roślina, którą zazwyczaj omijamy szerokim łukiem, głównie ze względu na parzące włoski znajdujące się na liściach. Roślina ta to jednak źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?
Herbata z pokrzywy uznawana jest za naturalny antybiotyk- działa antybakteryjnie i ochronnie, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, a także wpływa na zwiększenie ilości czerwonych krwinek, wzmacniając odporność. Napar z pokrzywy powinny pić zatem osoby narażone na anemię oraz kobiety w ciąży ze względu na sporą dawkę łatwo przyswajalnych witamin i minerałów oraz świeżo upieczone mamy, karmiące piersią- pokrzywa wpływa na wzrost produkcji mleka.
Pokrzywa jest nie tylko świetnym lekarstwem ale także kosmetykiem. Regularne spożywanie naparu z tej rośliny odżywi skórę, wygładzając ją i chroniąc przed zmianami, takimi jak zaskórniki czy wypryski, dodatkowo wzmocni nasze paznokcie oraz włosy, przywracając im zdrowy blask.
Nie masz rano energii? Zastąp poranną kawę lub herbatę naparem z pokrzywy- nie tylko będziesz miała siłę do działania, ale także zredukuje poziom stresu, wprawiając w dobry nastrój.