Co jeść, by zwalczyć przeziębienie?
Okres jesienno- zimowy to czas zmiennej pogody, a co za tym idzie, częstszych zachorowań. Dopadło Cię przeziębienie? Sprawdź, co jeść, by szybciej wyzdrowieć!
Okres jesienno- zimowy to czas zmiennej pogody, a co za tym idzie, częstszych zachorowań. Dopadło Cię przeziębienie? Sprawdź, co jeść, by szybciej wyzdrowieć!
*rosół- wszystkim dobrze znana zupa, która nie tylko idealnie rozgrzewa, ale także może bez trudu postawić nas na nogi. Rosół obniża stany zapalne towarzyszące grypie i przeziębieniu. Dzięki zawartości warzyw i kurczaka, zupa ta jest idealnym źródłem pełnowartościowego białka.
*miód- któż z nas nie zna babcinej mieszanki gorącego mleka z miodem? Jeśli doskwiera nam ból gardła, miód jest idealnym lekarstwem łagodzącym dolegliwości. Wszystko za sprawą tego, że produkt ten ma działanie antybakteryjne.
*imbir- zawiera seskwiterpeny, dzięki czemu ma działanie wirusobójcze, pozwala także zwalczyć bakterie pojawiające się w czasie infekcji. Dodany do herbaty imbir pozwoli Ci zatem pozbyć się przeziębienia, dodatkowo rozgrzeje Cię i zneutralizuje ból gardła.
*cytrusy- to nie tylko smaczne owoce, ale i istna bomba witaminowa. Owoce cytrusowe mają w sobie sporą dawkę witaminy C- przeciwutleniacza, pomagającego zwalczyć infekcje. Podczas przeziębienia pij spore ilości herbaty z cytryną, dodatkowo jedz pomarańcze, czy grejpfruty.