Sezon na grilla- marynata do kurczaka
Robi się coraz cieplej, czas rozpocząć sezon grillowy. Aby urozmaicić rodzinne spotkanie przy grillu, zaserwuj swoim gościom aromatyczne danie. Jak przygotować marynatę do kurczaka z grilla?
Robi się coraz cieplej, czas rozpocząć sezon grillowy. Aby urozmaicić rodzinne spotkanie przy grillu, zaserwuj swoim gościom aromatyczne danie. Jak przygotować marynatę do kurczaka z grilla?
Składniki (na marynatę na 4 piersi z kurczaka):
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 łyżka czerwonego octu winnego
*2 łyżki posiekanej bazylii
*1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
*1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
*przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: słodka papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się wszystkich produktów. Dodaj przyprawy wedle uznania. Przygotowaną marynatę przelej do pojemnika, następnie dodaj mięso i szczelnie zamknij. Potrząsaj do momentu, aż mięso będzie w pełni nasączone marynatą, następnie odstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie mięsa na całą noc).
Zamarynowanego kurczaka umieść na rozgrzanym grillu, pozostawiając aż do momentu, gdy mięso osiągnie złoty kolor.
Smacznego! :)