Jak odpowiednio grillować?
Sezon grillowy w pełni! Chcesz przygotować pyszne dania? Sprawdź, jak odpowiednio grillować
Sezon grillowy w pełni! Chcesz przygotować pyszne dania? Sprawdź, jak odpowiednio grillować
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż grillowanie- niestety większość z nas nie wie, że nie wszystkie produkty grilluje się w taki sam sposób. Aby wydobyć głębię smaku z każdej potrawy, warto wiedzieć, w jaki sposób grillować smakołyki.
Najbardziej popularną metodą grillowania jest metoda bezpośrednia- zazwyczaj w ten sposób przyrządzamy kiełbaski. Na czym polega? Potrawy układa się bezpośrednio nad żarzącym się węglem, metoda ta jest dość szybka, gdyż opiekanie trwa maksymalnie 30 minut. Poza kiełbaskami, metodą tą można przyrządzać warzywa, dania z drobiu oraz filety rybne
Kolejną metodą, wymagającą nieco więcej czasu, jest metoda pośrednia- potrawy poddawane są niższej temperaturze, są grillowane dłużej niż 30 minut i nie umieszcza się ich bezpośrednio nad żarem, który powinien znajdować się na brzegach grilla. Metoda ta jest idealna do przygotowania karkówki, czy innych grubszych i tłustych kawałków mięsa