Zdrowe batoniki dodające energii
W ciągu dnia kilkukrotnie doskwiera nam spadek energii. Aby dodać sobie mocy do działania, zamiast sięgać po cukierki, czy inne niezdrowe słodycze, warto zdecydować się na zbożowy, naturalny batonik- jak go przygotować?
W ciągu dnia kilkukrotnie doskwiera nam spadek energii. Aby dodać sobie mocy do działania, zamiast sięgać po cukierki, czy inne niezdrowe słodycze, warto zdecydować się na zbożowy, naturalny batonik- jak go przygotować?
Składniki (na ok. 12-14 batonów):
*4 średnie, bardzo dojrzałe banany
*220 g płatków owsianych
*100 g suszonej żurawiny
*85 g migdałów lub płatków migdałowych
*80 g pestek z dyni
*50 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
*50 g wiórek kokosowych
*50 g sezamu
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Banany rozgniatamy, dodajemy do suchej mieszanki wraz z ekstraktem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10 min., aż do zarumienienia się wierchu. Całość wyciągamy z formy, następnie kroimy na małe batoniki.
Przygotowane przekąski można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego! :)
*źródło zdj.: pinterest.com