Szarlotka z kakaową kruszonką
Większość z nas uwielbia szarlotkę. Warto jednak nieco urozmaicić to dobrze wszystkim znane ciasto, przygotowując szarlotkę z kakaową kruszonką!
Szarlotka to wszystkim dobrze znane ciasto, mające wielu miłośników. Warto jednak nieco urozmaicić to aromatyczne ciasto, przygotowując szarlotkę z kakaową kruszonką!
Składniki:
Nadzienie:
5 dużych lekko kwaśnych jabłek
1 ½ łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
200 g mąki
150 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka kakao
Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy masło, pilnując by się nie przypaliło. Wyciśnięte z nadmiaru soku jabłka dodajemy na patelnię, posypujemy cynamonem, lekko podsmażając. Po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki, rozcierając palcami masło. Łączymy składniki aż do uzyskania spójnej konsystencji (kruszonka powinna mieć formę grudek), następnie chłodzimy w lodówce.
Aby przygotować ciasto, miksujemy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, nieustannie miksując aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne w smaku), mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte, dodajemy łyżkę mleka.
Ciasto przekładamy na przygotowaną wcześniej formę posmarowaną masłem, następnie nakładamy podsmażone jabłka, na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego! :)