Dlaczego warto jeść kiwi?
Kiwi to nie tylko smaczny, ale i zdrowy owoc. Jakie zalety w sobie kryje?
Kiwi to nie tylko smaczny, ale i zdrowy owoc. Jakie zalety w sobie kryje?
Kiwi to przede wszystkim skarbnica witamin! W 100 g tego owocu znaleźć można aż 90 mg witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność, wspomagając walkę z przeziębieniem czy grypą. Ponadto, regularne jedzenie tych smacznych zielonych owoców dostarcza organizmowi witaminę A, chroniącą przed miażdżycą i chorobami serca, K, E oraz B, która korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i koi nerwy.
Ten smaczny owoc dostarcza organizmowi także szereg niezbędnych składników, takich jak potas, cynk, żelazo i kwas foliowy, który jest szczególnie ważny w okresie ciąży.
Owoce te powinny także znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z zaparciami. To także idealny produkt dla osób, które dbając o zdrowie, chcą oczyścić organizm z zalegającym w nich toksyn.