Sól- idealny środek czyszczący
Sól w kuchni wydaje się być niezbędna. Przyprawa ta nie tylko idealnie sprawdza się w doprawieniu potraw ale także jest świetnym środkiem czyszczącym!
Sól w kuchni wydaje się być niezbędna. Przyprawa ta nie tylko idealnie sprawdza się w doprawieniu potraw ale także jest świetnym środkiem czyszczącym!
Nierzadko w kuchni zdarza nam się coś przypalić. Problem zawsze stanowi doczyszczenie garnka lub patelni. Aby nie spędzać sporej ilości czasu na zmywaniu przypalonych naczyń, wystarczy użyć soli! Do przypalonego garnka wsypujemy łyżkę soli, zalewamy wodą, tak by sól się rozpuściła. Pozostawiamy na noc, następnego dnia przypalenie usuniemy bez trudu.
Sól okazuje się także bardzo pomocna w przypadku, gdy gotująca się potrawa nam wykipi. Aby uniknąć zaschnięcia tego rodzaju plam na kuchence, należy bezzwłocznie posypać powstałe zabrudzenia solą. Dzięki temu bez trudu przywrócimy kuchenkę do stanu używalności.
Chcesz, by Twoje szklanki i sztućce błyszczały? Namocz je w osolonej wodzie (garść soli na 1 litr wody), pozostawiając na noc. Następnego dnia umyj używając standardowego płynu. Dzięki temu naczynia będą błyszczały, unikniesz nieestetycznych zacieków oraz pozbędziesz się osadu ze sztućców.