Domowy syrop na przeziębienie
Walczysz z przeziębieniem? Przygotuj domowy syrop, który postawi Cię na nogi!
Walczysz z przeziębieniem? Przygotuj domowy syrop, który postawi Cię na nogi!
W okresie jesiennym nie trudno o przeziębienie. Jeśli czujesz się niewyraźnie, męczy cię kaszel, ból gardła i katar, przygotuj domowy syrop, który zadziała jak naturalny antybiotyk!
W celu przygotowania syropu, pokrój 1 czerwoną cebulę na drobną kostkę. W słoiku układaj kolejno warstwami- cebulę i miód, aż do wyczerpania składników. Miód powinien przykrywać cebulę, nie należy jednak przesadzać z jego ilością. Gotową mieszankę szczelnie zamknij i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 12 godzin. Po tym czasie wytworzy się cebulowo miodowy syrop, który najlepiej spożywać min. raz dziennie. Jeśli dolegliwości są bardzo uporczywe, przyjmuj łyżkę syropu co godzinę.
Cebula, podobnie jak miód, działają antybakteryjnie i odkażająco. Są zatem świetnymi naturalnymi antybiotykami, które dodatkowo chronią błonę śluzową oraz wzmacniają odporność.
*źródło zdj.: pineterest.com