Kuchenne porady- smażenie
Smażenie bez wątpienia nie należy do zbyt zdrowej obróbki żywności. Jeśli jednak od czasu do czasu lubimy zjeść coś smażonego, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich?
Smażenie bez wątpienia nie należy do zbyt zdrowej obróbki żywności. Jeśli jednak od czasu do czasu lubimy zjeść coś smażonego, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich?
*unikajmy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego- smalec, słonina- produkty te są wysokokaloryczne, dodatkowo niekorzystnie działają na nasze zdrowie, wpływając na wzrost poziomu złego cholesterolu
*odpowiednio rozgrzewajmy olej- przed położeniem kawałka mięsa upewnijmy się, że olej jest dobrze rozgrzany- dzięki temu unikniemy nadmiernego wchłaniania tłuszczu przez produkt, który poddajemy smażeniu. Warto także zainwestować w patelnię lub rondel z grubym dnem- dzięki temu będziemy mieli gwarancję tego, że tłuszcz rozłoży się w naczyniu równomiernie
*nie wykorzystujmy ponownie oleju- wydaje Ci się, że możesz kilkukrotnie użyć oleju do smażenia? Błąd! Podczas obróbki cieplnej w tłuszczu kumulują się szkodliwe dla zdrowia substancje, takie jak nadtlenki czy epoksydy, które wchłaniane są przez pokarm i w rezultacie spożywane przez nas