Mini Pavlova- propozycja na wielkanocny deser
Babki i mazurki i sernik to podstawa świątecznych wypieków. Jeśli jednak chcesz ugościć swych bliskich czymś nieco innym, przygotuj mini torciki Pavlovej z owocowym dodatkiem- goście będą zachwyceni!
Babki i mazurki i sernik to podstawa świątecznych wypieków. Jeśli jednak chcesz ugościć swych bliskich czymś nieco innym, przygotuj mini torciki Pavlovej z owocowym dodatkiem- goście będą zachwyceni!
Składniki (na ok. 15 małych bez):
*6 białek
*300g cukru do wypieków
*łyżeczka mąki kukurydzianej
*łyżeczka octu winnego (opcjonalnie soku z cytryny)
*ulubione owoce
*opakowanie śmietanki 30%
*fix do śmietany
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, mąkę oraz ocet lub sok z cytryny. Przygotowaną masę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (nakładamy niewielkie porcje, pozostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pozostawiając w piekarniku na kolejnych 40 minut.
Wystudzone bezy przekładamy na talerzyki, nakładamy śmietanę ubitą z dodatkiem fixu (dzięki temu śmietana nie spłynie z bezy), dekorujemy owocami, opcjonalnie owocowym sosem (ulubione owoce miksujemy, dodajemy szczyptę cukru, opcjonalnie podgrzewamy sos do rozpuszczenia się cukru i połączenia owoców).
Smacznego! :)