Co kryją w sobie kiełki?
Kiełki są nie tylko smacznym, wyrazistym dodatkiem do kanapek, czy rozmaitych potraw, ale także są źródłem wielu wartości odżywczych. Co kryją w sobie kiełki i dlaczego warto je uwzględnić w diecie?
Kiełki są nie tylko smacznym, wyrazistym dodatkiem do kanapek, czy rozmaitych potraw, ale także są źródłem wielu wartości odżywczych. Co kryją w sobie kiełki i dlaczego warto je uwzględnić w diecie?
*kiełki rzodkiewki- mają wyrazisty smak, dodatkowo zawierają dwa razy więcej witaminy C niż korzeń rzodkiewki, który jemy na co dzień. To także źródło magnezu, jodu i potasu. Regularne jedzenie tego typu kiełków wzmocni naszą odporność oraz poprawi przemianę materii. Kiełki rzodkiewki mają działanie dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Mają także właściwości wykrztuśne
*kiełki brokułu- są nieco ostre w smaku, zawierają wysoki poziom sulfarafanu- substancji chroniącej przed chorobami nowotworowymi. Kiełki posiadają nawet do 200 razy więcej tej substancji niż różyczki brokułów. To także źródło witaminy A, B1, B2, C, PP oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Uwzględnienie kiełków brokułu w diecie pozytywnie wpłynie na nasz organizm, wzmacniają układ trawienny i krwionośny
* kiełki soi- najlepiej spożywać lekko podduszone w wodzie lub na parze. Zawierają szereg witamin, jak np.: A, B, C, K oraz pierwiastków- fosfor, miedź, mangan, wapń, potas, czy magnez. Kiełki soi korzystnie wpływają na stan cery oraz dodają energii, równocześnie działając kojąco na nerwy. To także idealny produkt zwalczający tzw.: „zły cholesterol”, poprawiając ciśnienie krwi. Fitoestrogeny, czyli hormony roślinne pozytywnie wpływają także na samopoczucie kobiet w okresie menopauzy
*kiełki soczewicy- delikatne w smaku, są bogate w witaminę B1, B2 oraz PP, a także w wapń, żelazo i fosfor. To także idealne źródło białka oraz kwasu foliowego. Spożywanie kiełków soczewicy usprawni działanie układu kostnego, naczyniowego oraz nerwowego