Właściwości czekolady
Większość z nas wprost uwielbia czekoladę. Smakołyk ten jest nie tylko pyszny, ale i korzystnie wpływa na nasz organizm. Dlaczego?
Większość z nas uwielbia czekoladę. Wszystko to za sprawą jej esencjonalnego, pysznego smaku. Czekolada, poza tym, że jest smaczna, ma także sporo właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm. Jakich?
Przede wszystkim czekolada to źródło magnezu i wapnia. Jedna tabliczka tego słodkiego przysmaku zapewni nam aż 20% dziennego zapotrzebowania na te składniki. Dodatkowo, jedząc czekoladę, dostarczamy organizmowi sporo witamin, takich jak: A, B2, B3, B6, B12 oraz E.
Osoby cierpiące na anemię powinny uwzględnić czekoladę w swej diecie- jest ona bowiem bogata w żelazo. Czekolada to także idealne źródło miedzi- polecana jest zatem także osobom mającym problemy z sercem. Lubiany przez większość smakołyk zawiera w sobie także tłuszcze roślinne które przyczyniają się do zwalczania tzw.: „złego cholesterolu”. Co ciekawe, czekolada jest także źródłem flawonoidów- związków odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Ze względu na to czekolada jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji ciała.
Czeka Cię wzmożony wysiłek fizyczny lub psychiczny? Miej pod ręką czekoladę! Za sprawą sporej zawartości magnezu, nasz mózg będzie pracował bardziej wydajnie, czekolada jest także produktem wysokoenergetycznym- idealnie sprawdzi się zatem w sytuacjach wzmożonego wysiłku! Dodatkowo smakołyk ten wpływa pozytywnie na nasz nastrój- wszystko za sprawą tego, że czekolada podnosi poziom serotoniny i endorfiny- tzw.: hormonu szczęścia!
Mimo istniejących wielu mitów o szkodliwości czekolady, warto mieć na uwadze, że ten smakołyk jest dużo lepszą formą przekąski niż batonik, czy cukierki. Pamiętajmy, by wybierać czekoladę gorzką lub mleczną, jednak z dużą zawartością kakao- dzięki temu przekąska nie będzie tylko smaczna, ale i korzystnie wpłynie na nasz organizm. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanej czekolady, gdyż mimo wszystko jest to kaloryczny produkt, w związku z czym regularne spożywanie czekolady może znacząco wpłynąć na zwiększenie naszej masy ciała.