Wielkanocny obiad- pieczeń w sosie chrzanowym
Chrzan to jeden z głównych składników kuchni wielkanocnej. Przygotuj aromatyczną pieczeń w sosie chrzanowym i zaskocz swoich gości wyrazistym smakiem potrawy
Chrzan to jeden z głównych składników kuchni wielkanocnej. Przygotuj aromatyczną pieczeń w sosie chrzanowym i zaskocz swoich gości wyrazistym smakiem potrawy
Składniki:
*1kg schabu bez kości
*2- 3 ząbki czosnku
*100 g startego chrzanu
*200 ml śmietany 12 lub 18%
*przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
Umyty i osuszony schab nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. Następnie podsmażamy schab na patelni, na odrobinie oleju, tak, by mięso z każdej strony zabarwiło się na złoty kolor. Następnie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego natartego masłem. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie oraz 3-4 liście laurowe. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 stopni ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie gotowe, odlewamy do osobnego garnka powstały sos (pozbywając się ziela angielskiego oraz liści laurowych). Dodajemy chrzan, podgrzewamy na małym gazie aż do wrzenia. Następnie dodajemy śmietanę, nieustannie mieszając. Gotowym sosem polewamy pokrojone w plastry mięso.
Smacznego! :)