Makaron z sosem szpinakowo pomidorowym
Uwielbiasz makarony? Przygotuj pyszne i sycące danie z sosem pomidorowo szpinakowym
Uwielbiasz makarony? Przygotuj pyszne i sycące danie z sosem pomidorowo szpinakowym
Składniki (na 2- 3 porcje):
*pół opakowania mrożonego szpinaku
*puszka pomidorów
*2 garście zielonej fasolki szparagowej
*1 czerwona papryka
*2 ząbki czosnku
*1 czerwona cebula
*makaron penne
*przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano
*opcjonalnie: pierś z kurczaka, jogurt naturalny lub śmietana
Przygotowanie:
Cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy rozdrobniony szpinak. Mieszamy, aż do momentu, gdy szpinak odparuje. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w cienkie paski, fasolkę gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Gdy sos nieco zgęstnieje, dodajemy warzywa, doprawiamy do smaku. Opcjonalnie możemy pod koniec gotowania dodać odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Sos podawać z makaronem ugotowanym al dente. Danie równie dobrze smakuje z dodatkiem piersi z kurczaka.
Smacznego! :)
*zdj.: pinterest.com