Dyniowo paprykowa zupa krem
Jesień to idealna pora by przygotowywać aromatyczne, mocno rozgrzewające dania. Jeśli lubisz esencjonalne zupy, wypróbuj przepis na dyniowo paprykowy krem!
Jesień to idealna pora by przygotowywać aromatyczne, mocno rozgrzewające dania. Jeśli lubisz esencjonalne zupy, wypróbuj przepis na dyniowo paprykowy krem!
Składniki:
*600g dyni
*2 czerwone papryki
*2 marchewki
*3 ziemniaki
*1/2- 1litr bulionu (w zależności od tego, jak gęsty krem chcemy uzyskać)
*czerwona cebula
*2 ząbki czosnku
*przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynie i paprykę obierz, pozbywając się pestek, następnie pokrój w dużą kostkę. Obraną marchewkę pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę. Na odrobinie rozgrzanej oliwy zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj resztę warzyw, następnie zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem do momentu, gdy składniki będą miękkie. Dopraw do smaku, następnie, gdy zupa nieco przestygnie, zblenduj na gładki krem.
Podawaj z kleksem ze śmietany, opcjonalnie z natką pietruszki lub suszonymi pestkami dyni.
Smacznego! :)