Jakich świątecznych potraw unikać w ciąży?
Zapach i wygląd świątecznych potraw wzmaga apetyt, zwłaszcza, gdy jest się w ciąży. Sprawdź, co bez ograniczeń może jeść przyszła Mama, a czego powinna unikać podczas świąt!
Zapach i wygląd świątecznych potraw wzmaga apetyt, zwłaszcza, gdy jest się w ciąży. Sprawdź, co bez ograniczeń może jeść przyszła Mama, a czego powinna unikać podczas świąt!
Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jesteś miłośniczką tej potrawy, śmiało możesz poprosić o dokładkę! Barszcz wykonany ze świeżych buraków ma bowiem sporo właściwości odżywczych, korzystnie wpływających na rozwój Maluszka. To m.in.: źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego kształtowania się dziecka.
Uwielbiasz pierogi z kapustą i grzybami lub kapustę z grochem? O ile sama kapusta jest bardzo zdrowa, o tyle w wersji smażonej jest ciężkostrawna. Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z wigilijnych przysmaków z dodatkiem kapusty, jednak spożywaj tego typu dania z umiarem.
Karp, łosoś, ryba w galarecie, czy po grecku- to dania najczęściej spotykane na świątecznym stole. Tradycyjny karp to źródło łatwo przyswajalnego białka oraz, podobnie jak inne ryby- kwasów omega-3, które także wpływają na prawidłowy rozwój Pociechy. Staraj się jednak unikać ryb panierowanych- tego typu danie jest ciężkostrawne. Unikaj także śledzi w occie- kwas octowy niekorzystnie wpływa na czerwone krwinki.