Jabłka w cieście- prosty przepis na pyszny deser
Masz ochotę na coś słodkiego, jednak nie masz pomysłu na deser? Wypróbuj przepis na jabłka w cieście!
Jabłka to nie tylko smaczne, ale i zdrowe owoce. Posiadają sporo witaminy C, chroniącej nasz organizm przed infekcjami. Są także źródłem potasu i żelaza. Z racji tego, że są niskokaloryczne- przekąska z dodatkiem jabłek to również doskonała propozycja dla osób dbających o linię.
Jabłka w cieście to idealny pomysł na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo do przygotowania tego deseru nie potrzebujemy wielu skomplikowanych składników!
Składniki:
*4 duże jabłka
*2 jajka
*szklanka mąki
*6-7 łyżek śmietany
*cukier/ cukier puder (wedle uznania)
*cukier waniliowy, cynamon
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno, delikatnie łącząc z masą z żółtkami. Dodać cynamon i cukier wanilinowy do smaku. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć gniazdo nasienne, następnie zanurzając w przygotowanym wcześniej cieście.
Smażyć na oleju (aby deser nie ociekał tłuszczem, warto przed podaniem położyć usmażone jabłka na kuchenny ręcznik papierowy).
Deser podawać z cukrem pudrem i lodami.
Smacznego! :)