Domowy sok z malin
Jesienią nic tak dobrze nie smakuje jak gorąca herbata z sokiem malinowym. Jak go przygotować?
Jesienią nic tak dobrze nie smakuje jak gorąca herbata z sokiem malinowym. Jak go przygotować?
Składniki:
*2 kg dojrzałych malin
*ok. 1 kg cukru (wedle upodobania)
Przygotowanie:
Maliny oczyszczamy, układamy na dnie wysokiego słoika, przykrywając warstwą cukru. Powtarzamy czynność aż do wykorzystania składników. Wypełniony słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 4 dni w słoneczne miejsce, raz na jakiś czas mieszając.
Gotową mieszankę przecedzamy przez sitko, następnie gotowy sok delikatnie zagotowujemy. Wrzący sok przelewamy do słoików lub szklanych butelek, odstawiamy nakrętkami do dołu.
Pozostałe owoce malin możemy wykorzystać do przygotowania dżemu.
Smacznego! :)