Pomidorowa zupa krem z dodatkiem papryki
Lubisz delikatne zupy? Wypróbuj przepis na pomidorowo paprykową zupę- krem!
Lato w pełni! Warto w tym czasie korzystać nie tylko z pięknej pogody ale także ze świeżych warzyw, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
Jak wiadomo pomidory mają sporo witamin i wartości odżywczych, korzystnie wpływających na nasz organizm. Wykorzystajmy zatem sezon na świeże, zdrowe warzywa i przygotujmy delikatną zupę- krem!
Składniki (na około 6 porcji):
*8-10 dużych pomidorów (wybierz te miększe, dojrzalsze- takie pomidory mają słodkawy posmak)
*2 średnie czerwone lub żółte papryki
*2 średnie marchewki
*2-3 ziemniaki (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać)
*1 duża czerwona cebula
*1 litr bulionu
*2 ząbki czosnku
*przyprawy: sól, pieprz, chilli, imbir, oregano/ bazylia
*opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę sparz wrzątkiem- to ułatwi Ci obranie ich ze skórki. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną marchew, paprykę oraz ziemniaki, podlej odrobiną bulionu. Gdy warzywa odrobinę zmiękną dodaj pomidory i resztę wywaru. Gotuj do momentu aż pomidory się nieco rozgotują a pozostałe warzywa będą w pełni miękkie. Dopraw do smaku (uważaj, by nie przesadzić z ilością imbiru i chilli- przyprawy te są mocno rozgrzewające).
Lekko ostudzoną zupę zmiksuj za pomocą blendera na krem.
Podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu naturalnego oraz z odrobiną bazylii lub oregano.
Smacznego! :)